Vad är Linux egentligen

Linux består av ett antal delar och det är dessa jag hade tänkt vi skulle kolla in närmare, detta för att ni ska förstå vad Linux är för något.
Bootloader
Vi börjar med den del som heter Bootloader, det är den mjukvara som starta upp datorn, ni kommer troligen bara se en skärm som sen försvinner när själva operativsystemet startar.
Kärnan
Vi  går raskt in på kärnan, detta är den enda delen som heter Linux, den är operativsystemets lägsta nivå och hantera processor,minnen och kringutrustning. 
Daemoner
Det här är bakgrundstjänster som som antingen startar från början eller efter att du loggat in på skrivbordet. Det kan vara ljud , skrivare eller nätverk.  
Skalet
Det här är en kommandoprocess, den är ungefär som Kommandotolken i Windows. Det är den här delen som låter dig styra datorn via kommandon som skrivs in i ett textgränssnitt. När Linux lanserades från början så fanns bara detta, vilket var mycket skrämmande för folk. Man skulle behöva vara någon form av tekniknörd för att kunna köra Linux. Nuförtiden finns skrivbordsmiljöer för Linux, så vem som helst kan idag köra Linux.
Grafik server
Det som hantera grafik på Linux heter grafik server och kallas vanligtvis bara för x-server eller bara x.
Skrivbordsmiljön
Sen har vi den delen som kanske är mest intressant för nya användare, det vi snackar om är skrivbordsmiljön. Det finns ett antal att välja mellan , men de vanligaste är Gnome, KDE, XFCE,Mate,Budgie och så Cinnamon. Varje miljö innehåller inbyggda program, som filhanterare och webbläsare samt konfigurationsverktyg. 

Applikationer
Givetvis finns det program för Linux, dessa kallas oftast applikationer. Dessa kan man i de flesta Linux distributioner finna i en App Store- liknande verktyg. Detta gör det gör att det bli avsevärt  lättare att installer applikationerna/programmen. Linux har flera tusen högkvalitativa program, som Krita och Inkscape.  

Men till skillnad från Windows 10 som det bara finns en version av så finns det en mängd olika versioner av Linux, dessa kallas distributioner. En Linux distribution tar Linux kärnan, sen kombineras den med mjukvara som Gnu-verktyg, grafisk server plus en skrivbordsmiljö. Vips så har du ett perfekt operativsystem.

Det här var min kort genomgång om vad Linux är för något. Vill ni veta mer så hör gärna av er till mig. Jag svara mer än gärna på era frågor.

Källa: distrowatch.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *