Vad är då GDPR

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Idag träder det in en ny lag om datasäkerhet, hur mycket vet ni om denna lag och hur kommer den påverkar er?

Vad är då GDPR?

GDPR (General Data Protection Regulation) träder i kraft den 25 maj 2018 och kommer med det ändra Europas förhållningssätt till sekretess och datasäkerhet. Förutom att ge individen (tex. kunder eller anställda) mer kontroll över sina egna personuppgifter, kommer GDPR innebära betydligt striktare krav för företag i samband med redovisning av dataläckage och reglerna för åtkomst till personuppgifter. Om du misslyckas med att uppfylla de nya kraven kan konsekvenserna bli kostsamma: böter på upp till 20 miljoner euro, eller 4% av omsättningen – där det högsta alternativet gäller

Syftet:
Värna om vårt privatliv.

Grundstommen – de 7 grundprinciperna

Man får bara behandla personuppgifter om man uppfyller kraven i lagen.
Man får bara samla in personuppgifter för ett angivet syfte.
Man får bara samla in de uppgifter som är nödvändiga för att uppfylla syftet.
Har man personuppgifter måste man hålla dem korrekta och uppdaterade.
När syftet är uppnått ska uppgifterna tas bort.
Personuppgifter ska förvaras säkert så de inte ändras eller stjäls.
Man ska kunna bevisa att man uppfyller alla dessa krav.

Några saker som särskiljer den nya förordningen från den gamla:

  • Lagen gäller inte bara ”dataregister” utan också t ex e-post och papper. Sverige har tidigare haft ett undantag från detta men det upphör nu.
  • Kraven på information i samband med att man samlar in personuppgifter blir mer detaljerade.
  • Dokumentation över data och hur man behandlar dem blir ett krav för att följa lagen. Vad har vi för data? Var har vi datan? Har vi delat dem med t ex en underleverantör? Raderar vi kopior och gammalt data. Säkerhetskopior?
  • Rätten att ”bli glömd”. Den registrerade kan begära att få sina uppgifter borttagna. Det finns dock vissa andra lagar som begränsar detta, t ex bokföringslagen.
  • Om man bryter mot lagen kan ”böterna” bli våldsamt höga. Max 20 miljoner Euro eller 4% av företagets/koncernens globala årsomsättning.

Källa: Visma
Källa: CatalystOne Solutions

Jag brukar inte kopiera texter rakt av, men den här gången så har jag samlat det viktigaste ni behöver veta på en sida. Nu slipper ni surfa runt och leta .

Missa inte att följa mig!

Christer Holm
Postar i Marknadsföring    Tagged , , ,     14 kommentarer    

Om: Christer Holm

Inspiratör | Skribent | Bloggare

14 tankar om “Vad är då GDPR

  1. Helt ärligt? Jag börjar småtröttna på GDPR.. Haha! Så mycket skriverier om detta och tusen mail i min mailbox.. Men samtidigt är det väldigt nyttigt att veta om vad som gäller, även för oss bloggare 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.