Hade tänkt  att vi skulle i den här artikeln fokusera oss på tre av de största skrivbordsmiljöer som finns till Linux,  det är oftast dessa som ni kommer i kontakt när ni börjar använda Linux. Sen är jag medveten om att det finns sjukt många fler, jag har testat de flesta. Så artikeln kommer enbart att handla om vad jag tycker ni ska välja som nybörjare.

GNOME
Detta är den här miljön  som ni oftast kommer i kontakt med, den är enkel att arbeta med och ser snygg ut. Du behöver inte har så kraftfull dator för att få den att arbeta smidigt. I skrivande stund är man uppe i GNOME 4.0 , som jag själv anser är för buggigt just nu för att jag ska installera det på min dator.  GNOME är en akronym för GNU Network Object Model Environment.

https://www.ubuntu.com/

KDE PLASMA
Vid ett tillfälle var KDE och GNOME de två mest populära Linux-skrivbordsmiljöer på marknaden.KDE har alltid varit mer komplicerat än GNOME, med många fler konfigurationsalternativ och funktioner. Det är lite mer Windows-liknande än de andra skrivbordsmiljöer som finns, det kommer med en enda aktivitetsfält längst ner på skärmen som innehåller en meny. Väldigt likt Windows 7 och senare på många sätt. Dock kräver det mer av din dator och inger jag rekommendera för den med långsam dator. 

http://www.kubuntu.org/

XFCE
Xfce är en lättare skrivbordsmiljö.Det var en gång mycket likt GNOME, men med GNOME 3 som utvecklades i en annan riktning har Xfce nu fått sin egen identitet som en mer traditionell Linux-skrivbordsmiljö som liknar GNOME 2.
Det här alternativet är perfekt om du vill ha mer traditionell skrivbordsmiljö utan programstarter för helskärm, överdrivna grafiska effekter och skrivbords widgets. Det är också lätta, vilket gör den idealisk för äldre datorer.

http://www.xubuntu.org/