Hur ska en kille vara?

Photo by Tevarak Phanduang on Unsplash

Som fortsättning till inlägget (ingen rast eller ro) så hade jag tänkt att vi kunde börja diskutera vad som ses som manligt och kvinnligt i dag. Om jag blickar tillbaka till mitt egen barndom så blev jag nog omedveten indragen i en den mansnorm som präglade den tiden. Man blev ganska snabbt indragen i vad killar gör och vad tjejer gör, jag lekte gärna med tjejer men det var något där som inte kändes redigt rätt. Att det inte kändes rätt berodde nog helt och hållet på mig själv och att jag försökte passa in i den killnorm som fanns på 80 –90 talet, min största skräck vara att inte vara tillräckligt killig. Kunde komma på mig själv med att tänka helt horribla tankar. Det var tankar som “konstig “ och “bög”, jag kände verkligen inte som jag passade in i den så kallade killnorm som fanns. Men jag gjorde heller inget för att bryta den, man var som en åskådare och följde strömmen.  Ville de spela fotboll gjorde jag det, ville de titta på porr gjorde jag det.  

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 Men hur blev det så här kan man undra, det var ju inte så att min familjen stod och sa att “så gör man verkligen inte om man är kille”. Nej det hela handlade nog som jag skrev innan, rädsla och att passa in som den lilla grabb jag var. Vi blir redan som små socialiserade in i en norm som säger att så här ska du vara som kille eller tjej. Gud nåde om du går utanför denna norm, redan här märker vi hur samhället bestämmer vad vi ska tycka och tänka. Som kille kan du bli kallad för bög eller tjej om du skulle få för dig att bryta den macho kultur som råder hos killar.  Som ett exempel från min egen barndom så kommer jag ihåg ett tillfälle där jag skulle leka med en tjej i klassen, vi skulle leka med My Little Pony och äta päronglass. Jag kommer ihåg detta som om det hände igår, hur jag fick höra detta från mina “killkompis” så länge att jag slutade leka med henne. Nu var jag bara 9 år och det är klart att man som liten inte vågar stå på sig, att gå emot en norm som präglat redan från det att man var liten.  

Vi har kommit lite längre idag, iallafall en bit på väg skulle jag vilja säga. Idag finner vi det inte lika lustigt att en kille skulle leka med en tjej. Vi finner det inte så lustigt att skulle gillar My Little Pony. Trots att vi är så upplysta om genus så fortsätter vi med killigt och tjejigt.

Mitt intresse för genusvetenskap har inget med min barndom att göra, det hela handlar om ett intresse som byggt upp under långtid. Men fram för allt så vakande intresset till när jag läste sociologi på Komvux, intressant hur man definiera en identitet.
 

Postar i Genus, Livet    Tagged , , , ,     Lämna en Kommentar   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *