Hur jobbar man som egenanställd

Photo by Tim van der Kuip on Unsplash

Det har under de senaste åren dykt upp något som heter egenanställd, men hur många av er som läser det här vet egentligen vad det innebär att vara egenanställd. Det korta svaret skulle vara att det är att du gör uppdrag utan att äga ett företag. Du är ansluten till ett företag som sköter allt som har med arbetsavgift och inkomstskatt, med andra ord så fakturor du dina fakturor genom detta företag då de ha f-skatt. I utbyte ta de en lite avgift för att utföra detta jobb. Men det kan det vara värt att för att slippa allt krångel med att driva ett företag.

Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash


Jag skrev om det här för en tid sen och hade där en ett exempel från det företag som jag är ansluten till.

Man skriver ett inlägg och tar ut 5000 kr plus moms
Det blir en summa på 6250 kr 
Så vi utgår från den summan. 
Det dras 31,42% i Arbetsavgift. 
Sen dras det ytterligare 30 % i Inkomstskatt. 

Sen ska företaget jag är ansluten till  ha 5.98% på det hela.
Så med lite snabb huvudräkning så blir det ca 2504 kr för kalaset.

Så det krävs en del av dig som egenanställd för nå upp till en heltidslön, vilket jag aldrig kommit upp till. Dock har det fungerat perfekt som deltidsjobb för mig.

1 thought on “Hur jobbar man som egenanställd

  1. Det här är ju inte ett problem bara som egenanställd. Jag är konsult och min timlön motsvarar ungefär 10% av det timpris som våra kunder betalar för en timme av min tid, ex moms. Skillnaden är väl att man får en annan hävstångseffekt på ett stort bolag att kunna sälja sig och att kunna ta bra betalt för sin tid. Skulle inte kunna ta samma timarvode som egenföretagare utan den legitimitet vårt varumärle ger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.