Gästbloggare: Tre böcker om Silicon Valley

huvudbild Christerholm.nu

Silicon Valley har i omgångar förändrat vårt sätt att leva våra liv på. För ett halvt sekel sedan var Santa Clara Valley som är hjärtat i det vi känner idag som Silicon Valley fullt av ren åker. Fruktträdgårdar av aprikoser, körsbär, katrinplommon, mandlar och valnötter dominerade regionen.

Idag är det mest känt som den plats där många av världens mest innovativa, högteknologiska företag har sina huvudkontor. Google, Apple och Facebook finns där. Det gör också Hewlett Packard, Intel, Tesla, eBay, Cisco Systems, Oracle, Adobe och många fler.

Naturligtvis har ett maktcentrum som Silicon Valley varit föremål för otaliga böcker. Amazon listar mer än 5.000 unika titlar sist jag var inne och kollade. Alla ansträngningar att göra en omfattande studie av regionen genom att läsa böcker skulle därmed vara närmast meningslösa, varför jag tagit mig friheten att skapa en lista över de 5 bästa böckerna om Silicon Valley du bara måste läsa.

Jag som skriver det här inlägget heter Nabil och har fått möjligheten att publicera ett gästinlägg på Christers blogg.

Jag har själv ett väldigt stort intresse för teknik, men framför allt läsning varför jag driver webbplatsen 1MiljonBoktips.se där jag publicerar både boktips och bokrecensioner i hopp om att det hjälper människor hitta nya, fängslande böcker att läsa.

Som entreprenör är det här den perfekta källan för motivation. Även om du inte är en entreprenör består listan av ett antal böcker som med högsta sannolikhet kan få dig att känna dig hemma i Silicon Valley, om inte momentärt.

Notera att jag medvetet valt att välja ut böcker som i många fall är skrivna på engelska, då jag helt enkelt gör bedömningen att dessa böcker alltid är bättre skrivna och mer ingående i sina detaljer kring världens mest kända dal — Silicon Valley.

Troublemakers

1. Troublemakers: Silicon Valley’s Coming of Age av Leslie Berlin (2017)

Det här är berättelsen om Silicon Valley-generationen som lanserade fem enormt stora, lönsamma bolag på sju år och lade grunden för dagens teknologi drivna värld.

I en tid då de fem mest värdefulla företagen på planeten är högteknologiska företag och nästan hälften av amerikanerna säger att de inte kan leva utan sina mobiltelefoner, avslöjar ‘Troublemakers’ den otaliga historien om hur vi kom hit.

Detta är den gripande berättelsen om sju exceptionella män och kvinnor, pionjärer i Silicon Valley på 1970- och början av 1980-talet. Tillsammans arbetade de över generationer, branscher och företag för att få teknik från Pentagons kontor och universitetslaboratorier till resten av oss. Genom att göra det förändrade de världen på kuppen.

I ‘Troublemakers’ introducerar historikern Leslie Berlin folket och berättelserna bakom födelsen av Internet och mikroprocessorn, liksom Apple, Atari, Genentech, Xerox PARC, ROLM, ASK och de ikoniska riskkapitalföretagen Sequoia Capital och Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Bland välkända Silicon Valley-innovatörer som Steve Jobs, Regis McKenna, Larry Ellison och Don Valentine visas Mike Markkula, den underskattade ordföranden för Apple som ägde en tredjedel av företaget; Bob Taylor, som startade Arpanet och masterminded persondatorn; mjukvaruentreprenör Sandra Kurtzig, den första kvinnan som offentliggjorde ett teknikföretag; Bob Swanson, grundare av Genentech; Al Alcorn, Atari-ingenjören bakom det första väldigt framgångsrika videospelet; Fawn Alvarez, som steg från en monterare på en fabrikslinje till Executive Suite; och Niels Reimers, Stanford-administratören som ändrade hur universitetsinnovationer når allmänheten. Tillsammans skrev dessa bråkmakare (även kända som Troublemakers i boken) om reglerna och uppfann framtiden.

Sammanfattning: Det här är boken för dig som är intresserad att lära dig mer om Silicon Valleys sprudlande historia.

2. Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup av John Carreyrou (2018)

Bad Blood

Detta är den fullständiga historien om den fantastiska uppgången och den chockerande kollapsen av ‘Theranos’, företaget som grundades av Elizabeth Holmes – nu föremål för HBO-dokumentären ‘The Inventor’ – av den prisbelönta journalisten som först bröt tystnade om historien och jagade sanningen till slutet.

Historien är ännu galnare än jag förväntade mig, och jag kunde inte lägga ner boken när jag började läsa den. Den har verkligen allt: omfattande bedrägerier, företagsintriger, berättelser om tidningsomslag, förstörda familjeförhållanden och ett företags bortgång som en gång värderades till nästan 10 miljarder dollar.

Bill Gates

2014 betraktades Theranos grundare och VD Elizabeth Holmes allmänt som den kvinnliga Steve Jobs: en lysande alumni från Stanfords universitet vars “enhörning” lovade att revolutionera den medicinska industrin med en maskin som skulle göra blodprovningen betydligt snabbare och enklare. Med stöd av investerare som Larry Ellison och Tim Draper sålde Theranos aktier i en insamlingsrunda som värderade företaget till mer än 9 miljarder dollar, vilket uppskattade Holmes värde till cirka 4,7 miljarder dollar. Det fanns bara ett problem: tekniken fungerade inte.

Sammanfattning: Det här är en oerhört fascinerande berättelse om det största företagsbedrägeriet sedan Enron, en berättelse om ambition och hybrider bland de djärva löftena från Silicon Valley.

Steve Jobs

3. Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart Into a Visionary Leader av Brent Schlender and Rick Tetzeli (2015)

Det har funnits många böcker – i stor och liten skala – som skrivits om Steve Jobs, en av de mest kända VD: arna i historien. Men den här boken skiljer sig från alla andra.

‘Becoming Steve Jobs’ tar på sig och bryter ner den befintliga myten och stereotyperna om Steve Jobs. Den konventionella, endimensionella synen på Steve Jobs är att han var halvt geni, halvt ryckt från sin ungdom, en irriterad och självisk ledare som förlorade både vänner och familj.

‘Becoming Steve Jobs’ svarar på den centrala frågan om Apples grundare och VD:s liv och karriär: Hur blev en ung man så hänsynslös och arrogant att han förvisades från företaget han grundade bli den mest effektiva och visionära affärsledaren i vår tid, och i slutändan miljarder människors vardag?

Med hjälp av otrolig och ibland exklusiv tillgång berättar Schlender och Tetzeli en annan historia om en riktig människa som kämpade med sina brister och lärde sig att maximera sina styrkor över tiden. Deras rika, övertygande berättelse är fylld med berättelser som aldrig tidigare berättats från människor som kände Steve Jobs bäst och som bestämde sig för att öppna upp för författarna, inklusive hans familj, tidigare inre kretsledare och toppfolk på Apple, Pixar och Disney, mest särskilt Tim Cook, Jony Ive, Eddy Cue, Ed Catmull, John Lasseter, Robert Iger och många andra.

Dessutom kände Brent Steve Jobs personligen i 25 år och utnyttjar sina många intervjuer med honom, både på och utanför rekordet, när han skriver boken. Han och Rick humaniserar mannen och förklarar, snarare än att bara beskriva, hans beteende. Längs vägen ger boken ett rikt sammanhang om den teknologirevolution som vi alla har genomlevt och hur Jobs sakta men säkert förändrade vår värld.

Schlender och Tetzeli klargör att Jobs fantastiska framgång hos Apple var mycket mer komplicerad än att bara välja rätt produkter: han blev mer tålmodig, han lärde sig att lita på sin inre cirkel och upptäckte vikten av att växa företaget stegvis snarare än att bara skjuta för bländande spelförändrande produkter på rullande band.

Ett rikt och avslöjande berättande som med högsta sannolikhet kommer att förändra ditt sätt att se på Steve Jobs. ‘Becoming Steve Jobs’ visar oss hur en av de mest färgstarka och övertygande figurerna i vår tid kunde kombinera hans oföränderliga, obevekliga passion med en mer mogen ledarstil för att skapa en av de mest värdefulla och älskade företagen på planeten.

Sammanfattning

Om du är lika fascinerad av Silicon Valley som jag är, så är det här exakt och precis böckerna du vill lägga händerna på för att lära känna den världen närmre.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

2 Replies to “Gästbloggare: Tre böcker om Silicon Valley”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *