Det kommer ny Linux distros hela tiden, och mitt mål är att ni min läsare ska hitta det som passa bäst er ändamål. För visst är det så att ni blir rädda för att det kommer bli för krångligt och samt att ni är så vana med Windows. Jag utgår från att ni faktiskt kör Windows i denna artikeln.

Till en början ska vi ställa oss frågan var behöver ni för att kunna använda datorn? Nu kommer jag utgår vi från en normal användare som bara använder datorn till att surfa , samt att skriva och betala räkningar.  Vad behöver vi då?

Ja du behöver givetvis ett operativsystem som inte krånglar, det ska var lätt att komma igång med allt. 

Här rekommenderar jag Ubuntu 21.4, detta för att det är ett stabilt system som oftas uppdateras. Det är lätt att komma igång med det och framförallt så finns alla program som du behöver här. Det är simpelt att installera dem genom Ubuntu Software, men för att ni ska förstå att man inte behöver vara en hacker för att arbeta med Linux så ska jag försökte förklara lite mer utförligt  hur man gör för att både installera Ubuntu , men även komma igång med programmen ni behöver.

Vad du behöver?
USB Sticka minst 8 gig
Ubuntu iso fil som du laddar ner här!

Program för att skriva iso filen till USB stickan: Här rekommendera jag rufus för er som kör Windows sen innan.

Nu är ni redo för att installera Ubuntu.

Start datorn från USB

Sen följer ni guiden som finns på Ubuntus hemsida, den är väldigt pedagogisk och enkel att följa.

Homepage

När ni nu installerat klart allt och det är dax för att installera appar, så är det bara att klicka på aktiviteter, där dyker det nu upp en meny .  Klicka på ikonen med namnet Ubuntu Software, du kommer nu får upp Ubuntus App Center. Här kan nu söka efter de program du behöver, som exempel LibreOffice som ersätter Office för Windows. Du kan även här leta upp Spotify, eller Chrome. De flesta program finns här som du kan behöva.

Ubuntu software

För att kunna betala räkningar så använder du mobilt BankId, det fungera lika bra i Linux som i Windows. Tänk bara på att det måste vara mobilt och inte på fil.