Så installera man och kommer igång med React

Installera

Till en början så ska vi förklara vad React är så att det inte blir några missförstånd.

React (även känd som React.js eller ReactJS ) är ett JavaScript-bibliotek för att bygga användargränssnitt eller UI-komponenter. Den underhålls av Facebook med hjälp av en grupp enskilda utvecklare och företag. React kan man användas som bas i sin utvecklingen av single-page  eller mobila applikationer.  Mer kan ni läsa på reactjs.org.

För att komma igång med detta så krävs det lite förberedelser.

Först måste vi installera NPM, vilket är ett verktyg för beroende hantering som innehåller alla bibliotek.
Skriva följande: sudo apt install npm
Nu kommer du installera både NPM och Node.

Npm

För att verifiera om installationen har slutförts och kontrollera npm-versionen.
Skriv följande kommando: npm  –version
Det kommer nu stå : 6.14.8

Npm installerar också node biblioteket tillsammans.
Skriv följande kommando: node  –version
Har du gjort rätt kommer det stå :v12.18.2

Node

Nu har vi gjort lite av grovjobbet så då går vi vidare och installera Recat.
I terminalen skriver du:  sudo npm -g install create-react-app

Nu har du installerat create-react-app, vilket är grunden till det hela. För att kolla så allt är korrekt så skriver du nu in kommandot: create-react-app –version

create react app

Det kommer nu stå: 4.0.3

Grattis , nu har ni gjort alla förberedelser för att kunna skapa er första React app.

Nu ska vi skapa vår första App:
Skriv in följande kommando  i terminalen: create-react-app mynewapp
Där mynewapp är namnet på appen.

Npm start

När allt är installerat så skriv:
cd mynewapp
Detta gör att du ändra katalog och det är nu du ska skriva
npm start i terminal. Nu kör du igång din först React app.

Start react

För att kunna arbeta med appen ska du nu öppna katalogen mynewapp i din favorit editor för kod. Jag använder Inteljj eller Visual Studio Code. 

Nu vet ni hur man kommer igång med React i Linux.

Det är nu det gäller, fixar jag det här?

På måndag går jag ut på min första LIA, det känns både nervöst och spännande. Det jag vet i nu läget som jag ska arbeta med på min LIA är Spring boot och Angular, det troligaste kommer väl vara att jag kommer sitta med Spring boot då det är till backend utvecklare jag läser till. Men det hade varit väldigt  kul att få lära sig lite Angular med, man hade på det sätter kunna bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.  

Jag är väldigt spänd på att för börjar praktisera på HiQ, ska bli intressant om jag ska vara på plats eller om jag ska köra på distans. Covid ökar nu igen här i Blekinge så jag är väldigt nyfiken på hur de hade tänkt fixa det här. Kommer vi vara på plats hela tiden, eller kommer vi bara ha en inrapporterings dag en gång i veckan. Det är här kommer som sagt va bli väldigt intressant att få vara med om.

Så här står det på min arbetsbeskrivning!

Christer skall ingå i ett team för Backend och Frontend utveckling. Systemet har en Mongo DB. Backend är skriven i Java Spring boot, Angular, javascript/HTML och CSS.

Teamet jobbar en Scrum , daglig standup och kunddemo. Sannolikt råder fortfarande Covid-19 begränsningar , varför stora delar av uppdraget genomförs remot, arbeta hemma.

Det är mycket nu, slutuppgift i webbutveckling i java

Det är mycket nu , först ska vi hinna med uppgift 2 samt ett grupparbete innan LIA drar i gång. Det känns ibland som det inte finns tillräckligt många timmar på ett dygn för att vi ska hinna med.  Personligen känner jag en viss oro inför både grupparbetet samt LIA, känns inte som jag var förberedd på det här alls. Även om jag vetat om att vi ska ut på praktik nu i april så kom det allt för fort, det kom som en blixt från klar himmel. Vad tog månaderna vägen och vad har man åstadkommit under dessa månader?

Som ni förstår så är min oro ganska stor inför praktiken, det är ganska skrämmande och obehagligt att gå helt från sin komfortzon på det sätt jag kommer att  göra den den 19 april.  Visst kommer det bli kul och spännande, men jag tvivlar på mig själv helt klart det måste jag säga. Hade känt mig mycket mer bekväm om jag fått jobba i något av det jag faktiskt läst, men då kanske det inte hade blivit en utmaning i sig.Vår gruppuppgift i Webbutveckling i Java är att vi som  grupper mellan 3-5 ska ta fram ett verktyg för en lärare att ta närvaro i en klass. Applikationen består av 2 applikationer; ett REST API (backend) i Spring Boot och en webbapplikation (frontend) i React. Webbapplikationen ska presentera ett användargränssnitt i vilket en lärare kan skapa elever, ta närvaro i en kurs (markera som närvarande eller inte) och ta bort elever från en kurs. Webbapplikationen ska tala med ett REST API i bakgrunden för att skapa, läsa, uppdatera och ta bort data från en databas. 

Detta ska lämnas in den 16/4 , så nej ingen press alls……

Mycket att lära sig nu i skolan

Till en början skulle jag vilja be lite om ursäkt för att jag inte har uppdaterat här på ett tag, detta för att jag har hållit på med olika skolprojekt. Det har varit några intensiva veckor med mycket huvudbry från min sida, men jag har fixat det med lite hjälp från Youtube och vänner. 

Två projekt är gjorda.

Slutuppgift i Praktisk databasdesign

Del 1 

I Uppgift 1 skapande ni en databas i LibreOffice Base. Fördelarna att jobba i en frontend av det slaget är att vi ser vad som händer och vi har det grafiska användargränssnittet som hjälper (och stjälper). I den här uppgiften ska vi göra om den databasen fast i MySql. Men i den här uppgiften kommer han inte att titta på själva databasen uppbyggnad. Fokus kommer att ligga på Java-koden och säkerheten kring den.

Del 2
När du skrivit din databas så är det dags att börja koda i java. Följande ska implementeras. • När programmet startar ska vi mötas av en inloggningsskärm. Där vi för identifieras oss med namn och lösenord. • Vi får upp en meny av knappar på skärmen där vi kan välja mellan att : a) Kundrelaterade saker, b) Administrativa saker.

 – Kunder kan söka en bok utifrån titel och få fram fakta om boken och om den inte är utlånad ska de kunna låna den.
 – Kunder som vill kunna hitta vilken hylla en viss tidskrift ligger på.
– Bibliotekarier räknas som administrativa och ska kunna Kolla vilka kunder som är registrerade på vilka böcker. 
– Ett för administrativ personal som vill kunna kontrollera och redigera personalen, personalens löner och semesterdagar.

Här hittar ni min :https://github.com/Saraldor/Library

Inlämningsuppgift i Webbutveckling i Java

I denna inlämningsuppgiften ska ni självständigt ta fram en frontend applikation i React. Webbapplikationen kommer att presentera Pokemons med hjälp av Pokemon API (https://pokeapi.co/). Landningssidan ska presentera ett 100-tal Pokemon, och när användaren klickar på en enskild Pokemon ska detaljerad information om denna visas upp, och även möjligheten att ta bort denna Pokemon. 

Hur UI ska se ut bestämmer varje student själv så länge bas funktionaliteten finns där. 

Syfte

 – Studenten ska få utökad kunskap om att använda grundläggande React för att strukturera en webbapplikation.
– Studenten ska få utökad kunskap om användning av funktionella komponenter och hooks (useState, useEffect). 
–Studenten ska få utökad kunskap om hur React används för att uppfylla principer om återanvändbarhet. 
– Studenten ska få utökad kunskap om Container komponenter och Stateless komponenter (Parent, Child) .

Här hittar ni min :https://github.com/Saraldor/PokemonIndex

Ubuntu Budige elegant och enkel

Header

Ubuntu Budgie är en communityutvecklad distribution som integrerar  Budgie Desktop –  miljö med  Ubuntu i sin kärna. Oavsett om du använder den på en gammal dator eller en kraftfull arbetsstation, kan Ubuntu Budgie anpassas till vilken enhet som helst och hålla dem snabba och användbara.

Det är vad det står när man går in och ska ladda ner denna distro, jag är beredd att hålla med på detta. Förutom att den har det mycket eleganta budgie-skrivbordet så erbjuder den många väldigt användbara funktioner, som exempelvis Raven anpassning center

Ubuntu Budgie är utformad med säkerhet i åtanke. Till skillnad från operativsystem som bara uppdateras en gång i månaden får Ubuntu Budgie uppdateringar kontinuerligt. Uppdateringarna inkluderar säkerhetsuppdateringar för Ubuntu Budgie och alla dess komponenter. Säkerhetsuppdateringar för alla installerade applikationer tillhandahålls också enligt samma schema. Detta säkerställer att man har det senaste skyddet för all sin dators programvara, så snart den är tillgänglig!

Min Ubuntu Budgie desktrop
Min Ubuntu Budgie desktrop


Personligen har detta blivit en av min favoriter av alla de distro jag testat, detta för allt fungera från start. Jag behöver inte sitta i timtal för att få mina program att fungera, vilket jag finner otroligt skönt. Det jag börjar fundera på är hur det kommer sig att den enbart ligger på plats 84 på de mest nedladdade distros på distroWatch.com, borde inte en distro som är så pass lätt att komma igång ligga högre upp.  Ubuntu Budgie är till skillnad från HefftorLinux mycket enklare och det är inte så mycket att tänka på. Allt fungera från start. Det gjorde det tyvärr inte på HefftorLinux, där fick jag göra lite inställningar genom terminalen.