Söndag med Steam Powered Giraffe

Idag hade jag tänkt tips er om ett av mina favorit band som inte är av den hårdare varianten, låt mig presentera Steam Powered Giraffe som spelar steam punk. Den här söndagen kommer jag tillbringa framför att lyssna på Steam Powered Giraffe: Live at Walter Robotics Expo WRX från 2013, känns lite att det här är ungefär vad jag orkar med idag. Liute förklaring vad steampunk är för er som inte vet vad det är.

Steampunk
Ångpunk, (ordet utvecklat ur cyberpunk) är en typ av science fiction och estetik som grundar sig på ångmaskiner, luftballonger, mekaniska matematikmaskiner och annan teknik från industriella revolutionen, som tog sin början i slutet av 1700-talet men före andra industriella revolutionen 1870-1914.

Steampunk innehåller ofta anakronistisk eller futuristisk teknologi, så som 1800-talets människor kan ha föreställt sig den (jämför retrofuturism).

Karaktäristiskt för genren är teman och material som synlig mekanik, kugghjul och mässing. Mikroelektronik och förbränningsmotorer är ovanliga. Steampunk utspelar sig vanligtvis i en viktoriansk miljö men genren har förgrenat sig och inkluderar nu alla tänkbara tidsåldrar och historiska miljöer, exempelvis medeltiden, bronsåldern och antiken.

Steampunk i Sverige
Den svenska science fiction-kongressen Swecon hölls 2014 på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle med steampunk som tema, även kallad Steampunkfestivalen. Bland attraktionerna fanns ångloket E2 904 från 1907 som dekorerats i steampunkstil och fått smeknamnet Järnsaxa. Festivalen arrangerades i samarbete med Upsala-Gefle Ångpunksällskap. En tillfällig utställning under 2014 invigdes även med bl a steampunk-föremål och den svenska flygpionjären Carl Richard Nybergs ångdrivna flygplan Flugan som lånades in från Tekniska museet.

Dela och Gilla!
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://christerholm.nu/sondag-med-steam-powered-giraffe/
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Om: Christer Holm

Influencer | Skribent | Bloggare

2 tankar om “Söndag med Steam Powered Giraffe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *